lauantai 28. helmikuuta 2015

Ravintopuoli kuntoon ravintoneuvojan avulla!

Sain vihdoin otettua itseäni niskasta kiinni ja lähdettyä ravintoneuvojan pakeille. Lukuisista suosituksista johtuen päädyin Laurolan Annukkaan jonka toimipiste sijaitsee Krunikassa keskellä kaupunkia (tänne siis helppo suhauttaa mm.julkisilla). Tämä ohjelma on yksilöllisesti juuri minun taustaani ajatellen mietittu ja tarpeisiini rakennettu. Se mikä toimii minulla, ei välttämättä toimi kaikilla. Toivottavasti saat kuitenkin uusia vinkkejä ja motivaatiota omaan elämääsi. Ravintoneuvojan puoleen kannattaa kääntyä, jos kärsit esimerkiksi sairaudesta tai vatsaongelmista. Näin voidaan rakentaa sinullekin yksilöllinen ravinto-ohjelma.

Annukan toiminnasta löydät lisätietoa mm. täältä: Monday My Day

Kuva täältä.

Ennen tapaamistamme Annukka pyysi minua täyttämään ruokapäiväkirjaa kolmelta päivältä sekä täyttämään aineenvaihdunnan oirepiste kartoitus kaavakkeen (tässä siis raksi ruutuun kohdissa oireen kohdalle jota olet jossain määrin kokenut, esim. päänsärky, vatsakivut yms). Yllätyksekseni huomasin että sainkin aimo kasan oireita ruksailtua, osa näistä kuitenkin jo jäänyt taakse liikunnan aloittamisen ja gluteenittoman ruokavalion myötä.
Esitietojen avulla Annukka sai minusta jo jonkinlaista osviittaa ja tapaamisen aikana hän kartoitti asioita lisää aina syntymästä lähtien. Olin yllättynyt näin ensikertalaisena kuinka kokonaisvaltainen hyvinvoinnin ammattilainen voikaan ihminen olla!
Minun suurin ongelmani on syömättömyys (syön vasta illalla ja päivä muuten menee useamman aamukahvin voimin) sekä tietenkin kymmenisen vuotta kestäneet IBS-oireet. 

Käytiin läpi luontaistuotteita, joita minun tulee alkaa käyttämään säännöllisesti joilla rakennetaan suoliston bakteerikanta takaisin kuntoon, tämä voi viedä pitkäänkin, olenhan sentään kokonaisen vuosikymmenen sitä rappioittanut huonoilla elämäntavoilla. Ymmärrän sen ja olen valmis antamaan paranemiselle aikaa ja tekemään lähes mitä vain saadakseni kroppani kokonaisvaltaisesti kondikseen.

Kuva täältä.

Minun suoliston tervehdyttämisohjelmaan, valikoitui lopulta seuraavat tuotteet:

- Saccharomyces Boulardii, joka suojaa ja korjaa suolen limakalvoa ja auttaa maitohappobakteeria imeytymään ja kiinnittymään suolistoon (tämä ei sovi hiiva-allergiselle)

- Maitohappobakteerit (tietenkin)

- Kuitulisä (esim, psylliym jauhe, jota jo kaapistanu löytyykin), puhdistaa suolistoa ja sopii hyvin minunkinkaltaiselleni herkkä vatsaisille ihmiselle

-Ruoansulatusentsyymit (näitä sekä kapselina että purskuteltavana valmisteena)

Myös vitamiinien ja hivenaineiden riittävään saantiin kannattaa kuulemma nauttia mielummin suussa purskutettavaa valmistetta, jonka ideana on se että vitskut imeytyy suoraan suusta limakalvojen kautta verenkiertoon. Tämä siis siksi, että koska vatsa ja suolisto on sen verran huonossa kunnossa, ettei se pysty imeyttämään/vastaanottamaan esim tabletti muodossa olevia lisäravinteita.

Mun ruokailu tottumukset on tosiaan sen verran retuperällä (vaikka se mitä syön, onkin pääosin terveellistä ja noudatan suurilta osin myös FODMAP-ruokavaliota), että Annukka oli sitä mieltä että mennään ihan rauhassa askel kerrallaan ja opettelen uusia asioita vähän kerrallaan. Liika on liikaa, sehän me kaikki tiedetäänkin. Eli mun tavoite seuraavaa tapaamista ennen on oppia syömään aamupala :D niin hassulta kuin se kuulostaakin. Se on se ongelman ydin, eihän aineenvaihdunta lähde käyntiin jos ei aamiaista syö. Sainkin herkulliselta kuulostavan smoothie ohjeen jota voin siis myös syöttää Kasperille! Se koostuu kotimaisista marjoista, chian siemenistä/avokadosta, spirulinasta, banaanista, ruukkuvihreästä, vedestä ja lurauksesta kylmäpuristettua luomu oliiviöljyä. 

No coffee!!
(Kuva täältä.)

Muuta mitä täytyy oitis tehdä: lopettaa kahvin juonti (a-p-u-a) sekä myös ruisleivän syöminen. Olen siis ottanut ruisleivän parin kuukauden täysin gluteenittoman ruokavalion jälkeen takaisin, koska ei aiheuttanut minulle oireita. Tässä kohtaa sekin kuitenkin karsitaan pois ja kahvin tilalla saan siis nauttia yrttiteetä. Onneksi kaapistani löytyy jo valmiiksi Pukka teetä kolmea eri laatua. 

Tämä C9, josta siis nyt neljäs päivä käynnissä on mielestäni hyvä puhdistuskuuri ennen tätä kaikkea. Aloitan siis sovitusti Annukan ohjeilla vasta kun C9 on loppunut, eli ensi viikon perjantaina. Sitä ennen käyn hankkimassa kaikki tarpeet Ruohonjuuresta (joka onneksi tuossa melkein naapurissa!) ja valmistaudun henkisesti siihen, etten edelleenkään saa juoda kahvia :D

Ps. Jos ei läheltäsi löydy Ruohonjuuri kauppaa tai vastaavaa, voit aina tilata heidän tuotteitaan netistä: http://kauppa.ruohonjuuri.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti